maandag 15 juni 2015

De schimmen van nergensJanuari 1910. Billetdoux krijgt een telefoontje van Ernest Marie Boulin, de assistent van prof. Astrol van het observatorium van Parijs. Hij heeft een merkwaardig document wat hij aan Billetdoux en zijn assistent wil laten zien. Over de telefoon wil hij er niets over kwijt. Aangekomen bij Billetdoux wordt hij vermoord nog voor hij iets heeft kunnen laten zien. Vervolgens storten Billetdoux en zijn collega zich in een avontuur vol futurisme en occultisme.

In 1978 verschijnt in Frankrijk ‚La pyramide oubliée’. Dit album gaat vooraf aan ‚De schimmen van nergens’. Dit album is helaas nooit in het Nederlands vertaald. Maar dit is geen probleem want er wordt nergens naar dit album verwezen. In 1979 verschijnt de Franse versie van ‚De schimmen van nergens’ en in 1980 komt de Nederlandse vertaling uit. Schrijver en tekenaar Pierre Wininger heeft goed gekeken naar de meester van de occulte detective: Jacques Tardi. Hij begon al in 1976 met zijn Isabelle Avondrood strips. Net als deze strip spelen de Isabelle Avondrood verhalen zich af begin vorige eeuw. Net als bij de Isabelle Avondrood avonturen speelt het oude Egypte ook een rol in deze strip. Een andere overeenkomst is het occulte in het verhaal. Wininger laat mysterieuze pendelaars en een cultus een belangrijke rol spelen in zijn strip. Verder voegt hij futuristische vliegende mannen er aan toe. Ik vind het een erg boeiend verhaal, hij doet zeker niet onder voor Tardi. Er was een vervolg op dit deel met de ontknoping gepland: ‚De nacht van de rode Horus’, helaas is dit album er nooit gekomen. We zullen dus moeten gissen naar de ontknoping of het einde als een open einde moeten beschouwen.

Het is erg goed getekend. De realistische tekenstijl bevalt me wel. Dat heeft hij in ieder geval niet gekopieerd van Tardi.

Het album is in soft-cover uitgebracht, maar helaas is de kaft van dikker karton dan normaal. Dit heeft tot resultaat dat het boekblok al snel loslaat. Jammer.

---

Tags en links:
Detective
Pierre Wininger Wikipedia
Schimmen van nergens, De
Dupuis uitgaven
Wininger, Pierre
Dupuis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten