woensdag 29 juli 2015

Het kruis van Cazenac 3 - Het bloed van mijn vader

 

Spoiler allert! Wanneer je de eerste twee delen nog niet hebt gelezen dan raadt ik je af om verder te lezen.

Henri Cazenac, meesterspion met de codenaam Cicero, wordt in een hinderlaag gelokt en verdwijnt achter de vijandelijke linies. Étienne, zijn jongere broer, geeft zijn studie aan het seminarie op en vertrekt tegen de wil van zijn vader naar het front. Étienne wil weten wat er precies met zijn broer is gebeurd, maar hij heeft maar één aanwijzing: een kruis, het Kruis van Cazenac…

Étienne raakt verzeild in een complot, gesmeed door kolonel Valois, de chef van de contraspionagedienst. Valois wil tot elke prijs in het bezit komen van het kruis, om daarmee een schat te bemachtigen die zich in Rusland zou bevinden. Hij maakt gebruik van Louise, de jonge, mysterieuze vrouw van Henri, om Étienne naar Rusland te lokken. Na een rampzalig verlopen missie, komen de beide jonge mensen aan in Sint-Petersburg, waar ze in de klauwen vallen van Valois en diens associé, de Russische officier Stepan Borissovitsj Leparski, die nauwe contacten onderhoudt met revolutionaire kringen.

Louise wordt door hen gegijzeld. Dankzij Henri, die uit de dood lijkt te zijn opgestaan ontsnapt Étienne ternauwernood aan Falco, de handlanger van Valois. Étienne hoort dat zijn eigen verleden niet klopt met wat hem altijd is verteld. Zijn jeugd is getekend door een lange, ernstige ziekte, die bijna al zijn herinneringen heeft uitgewist.

In dit deel wordt de vader van Henri en Étienne ontvoert door de Duitsers onder leiding van Frau D. Ze spant samen met de verrader kolonel Valois. We volgen de gijzelnemers en Henri en Étienne door een barre tocht door Siberië.

Dit is het laatste deel van de eerste cyclus. Het scenario is weer van Pierre Boisserie. Hoewel je wel je hoofd erbij moet houden vind ik dit een erg goed verhaal. Het is spannend geschreven. We leren in dit deel ook wat meer over de motieven en achtergrond van Valois.

De tekeningen zijn van Éric Salner. Ik vind het super goed getekend. De realistische tekenstijl spreekt me erg aan. De vlakverdeling van de plaatjes is ook erg dynamisch. De inkleuring is gedaan door Christian Favrelle. Dat vind ik heel sfeervol gedaan.

Deze serie kan ik iedereen aanraden.

---

Tags en links:
Oorlog Eerste Wereldoorlog
Het kruis van Cazenac 1 - De code recensie
Het kruis van Cazenac 2 - De slapende engel recensie
Het kruis van Cazenac 3 - Het bloed van mijn vader recensie
Het kruis van Cazenac (4, 5, 6) - De cyclus van de wolf recensie
Het kruis van Cazenac (7, 8, 9) - De cyclus van de tijger recensie
Het kruis van Cazenac 10 - De cyclus van de adelaar recensie 
Éric Stalner wikipedia
Pierre Boisserie wikipedia
Kruis van Cazenac, Het
Dargaud uitgaven
Stalner, Éric (Martin Stalner, M. Stalner)
Boisserie, Pierre
Dargaud

Geen opmerkingen:

Een reactie posten