maandag 3 augustus 2015

Agent 327 - De gesel van Rotterdam

 

Agent 327 krijgt een telefoontje van een oude bekende, Olga Lawina. Ze roept de hulp in van Agent 327. De heer Baay, directeur vaan Sell, de grote olie-multinational, is opgenomen in een privé kliniek. Maar niemand mag hem bezoeken. Olga vind dat zeer vreemd. Samen gaan ze het uitzoeken. Ze breken in in de kliniek en treffen de heer Baay aan in zijn bed. Zijn hoofd is aan een vreemde machine aangesloten. Op zijn hals zit een vreemde tatoeage. Later komen ze er achter dat dit het teken van de tong van het kwaad is. Maar wanneer ze de volgende ochtend met de politie terug komen is het pand leeg en verlaten. Olga en Agent 327 moeten heel wat kwade Chinezen, met Wu Manchu aan het hoofd, trotseren om dit avontuur tot een goed einde te brengen.

Zoals bij alle Agent 327 verhalen is ook deze strip geschreven en getekend door Martin Lodewijk. In de jaren 60 begon hij voor Pep korte strips te tekenen met Agent 327 in de hoofdrol. Deze James Bond parodie was gelijk een succes en in 1968 verscheen het eerste lange avontuur onder de titel Dossier Stemkwadrater. Maar daar bleef het niet bij. Lodewijk schreef ook scenario’s voor o.a. Johnny Goodbye en Bernard Voorzichtig. In 1976 werden de stripbladen Pep en Sjors samengevoegd tot een nieuw blad Eppo. Samen met Frits van der Heide werd Lodewijk art-director en hoofdredacteur. In 1978 ontving hij voor zijn hele oeuvre de stripschapprijs. Verder schreef hij scenario’s voor de strips Storm, January Jones en Edmund Bell. Sinds 2004 schrijft hij ook scenario’s voor de Rode Ridder. In 2011 werd Martin Lodewijk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Het valt mij op dat er vaak chinezen in de Agent 327 strips zitten. Niet dat ik Lodewijk verwijt een racist te zijn. Maar met chinezen kun je eindeloos grappen maken. Het leuke is dat Lodewijk niet kiest voor de gemakkelijke grappen. Er zitten geen spraakgebrek grappen in. Nergens wordt de R verwisseld voor de L. Wel komen er oneindig veel grappige wijsheden voorbij.
Je moet ook bedenken dat dit album in 1981 uit is gebracht. Het was de tijd van de koude oorlog. De communisten waren de slechteriken.

Ik vind dit achtste Agent 327 verhaal weer super leuk. Ik heb weer erg moeten lachen om de manieren waarop Agent 327 zich uit benarde situaties weet te redden. Ook het tekenwerk is weer subliem. Het is niet mijn favoriete Agent 327 strip, maar ik heb me er toch prima mee vermaakt. Ik denk dat deze strip zeker voor mensen die in Rotterdam wonen leuk is. Zij zullen de locaties ongetwijfeld herkennen.

---

Tags en links:
Humor Spionage
Agent 327 - Dossier Leeuwenkuil
Martin Lodewijk wikipedia
Agent 327
M uitgaven
Lodewijk, Martin
M

Geen opmerkingen:

Een reactie posten