maandag 17 augustus 2015

Blake en Mortimer - Het gele teken



Al geruime tijd heeft ‚Het gele teken’ Londen in zijn greep. Hij is een dief die op het plaats delict een geel teken achterlaat als visitekaartje. Wanneer de koninklijke kroon wordt gestolen en Schotland Yard nog steeds geen idee is wie de misdadiger is schakelen ze Blake en Mortimer in. Als één voor één enkele leden van de Centaur club ontvoerd worden staan ze voor een raadsel.
Een verhaal vol achtervolgingen en spanning volgt.

Zowel het verhaal als de tekeningen zijn van Edgar P. Jacobs. Zoals alle Blake & Mortimer verhalen is dit verhaal een detective met een futuristische ontknoping. Jacobs liet zich vooral inspireren door films. In 1940 begon hij te werken als reclametekenaar en illustrator. In 1942 kreeg hij een baan bij het tijdschrift Bravo! Hierin werden korte verhalen gepubliceerd die door Jacobs werden geïllustreerd. Zijn eerste echte strip was ‚De U-straal’. Deze strip bevatte veel Flash Gordon achtige elementen. Veel mensen beschouwen deze strip als een voorstudie voor Blake & Mortimer. Jacobs heeft ook samengewerkt met Hergé. Hij tekende de achtergronden voor de Kuifje albums. In 1946 werd hij gevraagd om een feuilleton  voor het weekblad Kuifje te maken. Zo bedacht hij Blake & Mortimer. Jacobs wilde in het vervolg de Kuifje albums mede ondertekenen. Hergé weigerde dit. Dit was het einde van hun samenwerking.

‚Het gele teken’ is het derde Blake & Mortimer verhaal. Dit werd de strip die Jacobs in één klap wereldberoemd maakte. Toen dit album in 1956 werd uitgebracht brak het alle verkooprecords. Jacobs zetten een trend. Vele tekenaars gingen in dezelfde realistische klare lijn stijl tekenen.

Dit is het tweede Blake & Mortimer verhaal wat ik lees en ik heb me er prima mee vermaakt. Het verhaal is spannend en origineel. Ook de tekenstijl bevalt me wel.

---

Tags en links:
Science Fiction Detective
Blake en Mortimer - Het geheim van de zwaardvis recensie
Blake en Mortimer - Het geheim van de grote pyramide recensie
Blake en Mortimer - Het gele teken recensie
Blake en Mortimer - Het raadsel van Atlantis recensie
Blake en Mortimer - S.O.S. Meteoren recensie
Blake en Mortimer - De valstrik recensie
Blake en Mortimer - Het halssnoer van de koningin recensie 
Blake en Mortimer - De 3 formules van professor Sato recensie
Blake en Mortimer - De zaak Francis Blake recensie 
Blake en Mortimer - Het Voronov-complot recensie 
Blake en Mortimer wikipedia
Edgar P. Jacobs wikipedia
Blake en Mortimer
Lombard uitgaven
Jacobs, Edgar Pierre
Lombard

Geen opmerkingen:

Een reactie posten