woensdag 16 december 2015

Het dodenmasker - een striprecensieDit deel uit de avonturier-reeks is getekend en geschreven door Enric Sio. Het gaat over Bobby Crane die net cum laude is afgestudeerd in Egyptologie. Hij is een temperamentvolle jonge man a la Indiana Jones. Wanneer hij Nancy ontmoet begint hij een stormachtige romance met haar, maar zijn hart gaat pas sneller kloppen als ze bij toeval een ongeopend graf van een Farao ontdekken. Ook Nancy weet wel raad met de gevonden schat. Zij stelt voor het graf leeg te roven.

Sio weet het vrij simpele verhaal in een snel treinvaart te vertellen. De actie scenes volgen elkaar in snel tempo op. Toch blijft het boeiend tot het eind. Dit avontuur speelt zich af rond 1922 in de tijd dat Howard Carter het graf van Toetanchamon ontdekte. Maar deze strip is geen waargebeurd verhaal. Wel wordt voorafgaand aan het verhaal twee pagina’s gewijd aan een uitleg over piramides en rotsgraven van de Farao’s.

Sio heeft een geheel eigen tekenstijl. Het is heel schetsmatig getekend waardoor het verhaal vlot weg leest. Ook de sobere inkleuring is uniek. De pagina’s zijn veelal in een paar tinten ingekleurd. Hoe hij het gedaan heeft weet ik niet maar de kleuren van de platen zijn vaak vlekkerig, toch vind ik het mooi gedaan. Dit zorgt ervoor dat de vaart in het verhaal versterkt wordt.

Het is jammer dat Enric Sio niet zoveel strips op zijn naam heeft staan want dit album smaakt zeker naar meer.

---

Het dodenmasker op Youtube

Tags en links:
Avonturen
Enric Sió wikipedia
Dodenmasker, Het
Avonturier-reeks
Siò, Enric
Centripress

Geen opmerkingen:

Een reactie posten