woensdag 2 maart 2016

Opstand in Peking - een striprecensie


Het is 1899 en Regan is samen met kapitein Vassallo op weg naar Peking. Onderweg wordt hun trein tegen gehouden door een woedende meute Boksers. Ze verweren zich dapper, maar de trein vertrekt zonder hun en ze moeten vluchten. Ze zijn vast beraden Peking te bereiken, maar het wordt geen gemakkelijke reis.

Het door Renato Polese geschreven en getekende ‚Opstand in Peking’ is het tweede album in de avonturier-reeks. Hoewel deze strip fictie is is het een heel realistisch verhaal. De Bokseroorlog was een opstand van een Chinese nationalistische beweging gericht tegen de invloed van de westerse imperialistische mogendheden die duurde van 1899 tot 1901. Regan vertegenwoordigt in dit verhaal die imperialistische mogendheden en Vassallo leeft zich meer in in de Chinese cultuur en ziet de gevaren van westerse inmenging in de Chinese aangelegenheden in. Hoewel ze het niet met elkaar eens zijn zitten ze toch in het zelfde schuitje en wagen ze hun leven voor elkaar. Voor de Boksers zijn ze alle twee ongewenste vreemdelingen. De Chinezen waren het beu uitgebuit te worden door de rijke westerlingen die grof geld verdiende aan de mijnen en de vrije handelstoegang tot de havens. De Boksers vielen niet alleen westerlingen aan maar ook Chinese christenen. Er werden zo’n 500 buitenlanders, vooral zendelingen en missionarissen, vermoord. Ook de Duitse gezant in Peking, von Ketteler, werd tijdens onderhandelingen door opstandelingen vermoord. Dit was aanleiding om een grote troepenmacht naar China te sturen. In 1901 werd het Boksergenootschap opgedoekt en door de keizerlijke steun aan hen kwam de Qing-dynastie in opspraak en moest de keizerin het Bokserprotocol ondertekenen, waarbij er 10 vertrouwenspersonen die gelinkt waren aan de Boksers moesten worden terechtgesteld en China voor, omgerekend, meer dan 300 miljoen euro aan herstelbetalingen moest doen.

Renato Polese laat twee dappere mannen zien die in het nauw worden gedreven door de Chinese opstandelingen. Het is vooral een verhaal met veel actie. Hij heeft goed onderzoek gedaan. Zo hadden de Boksers aanvankelijk geen moderne wapens. Het waren vooral boeren gewapend met blote vuisten of met lansen en lange messen. Ook voor het realistische tekenwerk heeft hij goed op details gelet, zo zien de Japanners er echt uit als Japanners en de Chinezen echt als Chinezen. Klinkt logisch, maar als je goed kijkt hebben Japanners net een wat fijner gezicht en hebben de Chinezen een wat grover gezicht.

In alle opzicht vind ik dit een mooi en vooral ook goed album.

---

Tags en links:
Avonturen
Opstand in Peking op Youtube
Opstand in Peking op Catawiki

Geen opmerkingen:

Een reactie posten