maandag 18 april 2016

Sherlock Holmes - Jack the Ripper - een striprecensie


Het is 1888 en Londen wordt opgeschikt door de bloedige moorden van Jack the Ripper. Sherlock Holmes is de aangewezen persoon om deze moordenaar die op lugubere wijze prostituees vermoord te ontmaskeren.

Hier heeft, schrijver en schepper van Sherlock Holmes, Arthur Conan Doyle zich laten inspireren door waar gebeurde feiten, want Jack the Ripper heeft echt flink huis gehouden in Londen in 1888. Deze beruchte Jack the Ripper is nooit gepakt en tot op heden is het nog steeds onzeker over wat de echte identiteit van de dader is geweest. Er zijn toentertijd vele brieven naar de politie gestuurd die ondertekend waren met Jack the Ripper. Maar er was er één waarin informatie stond die niet door de politie naar buiten was gebracht en dus de dader alleen kon weten.
In 2002 beweerde schrijfster Patricia Cornwell in het boek Portret van een moordenaar dat de schilder Walter Sickert wel eens Jack the Ripper zou kunnen zijn. Cornwell onderzocht de zaak en deed DNA-testen op brieven van zowel Jack the Ripper als de schilder Sickert.
De Britse zakenman Russell Edwards zei in 2014 te kunnen bewijzen dat de dader de Poolse Jood Aaron Kosminski was. Deze man was al heel erg lang verdacht, maar bewijsmateriaal kon nooit geleverd worden. Met nieuwere technieken werd er DNA teruggevonden op een sjaal die hoogst waarschijnlijk naast het lijk van Catherine Eddowes was teruggevonden. Naast bloed van Eddowes (waardoor men zeker wist dat de sjaal op de plaats delict aanwezig was geweest) werd ook sperma teruggevonden op de sjaal. Door DNA uit het sperma te vergelijken met DNA van de nazaten van Kosminski, concludeerde Edwards dat de Poolse immigrant de dader moest zijn geweest. Zijn DNA kon nu gelinkt worden aan een van de moorden.

Zelf ben ik meer geneigd om de theorie van Cornwell te geloven. De theorie van Edwards lijkt mij niet rots vast omdat het sperma op een ander ogenblik als op het tijdstip van de moord op de sjaal kon geraakt zijn.

Maar Doyle wist toen hij dit verhaal natuurlijk niets van dit alles en schiep zijn eigen dader. Hij laat heel goed de sfeer van die tijd zien. Iedereen was bang en iedereen wantrouwde elkaar. Doyle stelde, in die tijd, dat de dader wel eens een vrouw zou kunnen zijn. Dat had ie prachtig kunnen verwerken in zijn verhaal, erg jammer vind ik dan ook dat hij dat niet gebruikt. De enige vrouwen in zijn verhaal zijn de prostituees. In mei 2006 is een DNA-onderzoek gedaan op het speeksel dat op postzegels van een aantal Ripperbrieven zat. Het onderzochte DNA bleek afkomstig te zijn van een vrouw. Maar of daar de brief met de specifieke kennis bij zat is mij onduidelijk.

 André Duchâteau heeft het boek goed weten om te vormen tot stripverhaal. Het is tot op het laatst onduidelijk wie de dader is en dat maakt het spannend. De realistische tekeningen zijn van Luc van Linthout.

Hoewel het verhaal nog interessanter had kunnen zijn vind ik dit toch zeker een heel geslaagd album. Dit vind ik de beste Sherlock Holmes (uit de collectie detective strips) strip die ik tot nog toe heb gelezen. Kortom zeker het lezen waard.

Genre: Detective
Links:
De hond van de Baskervilles recensie 
De rode bloedzuiger recensie
Het gevlekte koord recensie
Jack the Ripper recensie
De reuze rat van de Sumatra recensie
De aluminium kruk recensie
Het teken van de vier recensie
De bloedige ster recensie 
Sherlock Holmes op catawiki
Sherlock Holmes - Jack the Ripper op stripinfo.be
Sherlock Holmes op wikipedia
Arthur Conan Doyle op wikipedia
Jack the Ripper op wikipedia
André Duchâteau op wikipedia
André Duchâteau op de comiclopedia 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten