maandag 9 mei 2016

Spaghetti en de rode smaragd - een striprecensie


Spaghetti belt niets vermoedend aan bij de heer Strikdas om hem een boen-machine te verkopen. Het wonder geschiedt dat meneer Strikdas er wel een wil kopen op voorwaarde dat hij een maand past op een smaragd. De nietsvermoedende Spaghetti weet niet dat de smaragd iedereen die zich in de buurt ervan waagt zich ongewild in het ongeluk stort. Wanneer een stelletje criminelen daar gebruik van willen maken komt Spaghetti in de problemen.

Dit is al het veertiende Spaghetti album wat in 1974 verscheen, maar het is mijn eerste kennis making met het grappige wat klunzige manneke. Ik had hem gekocht omdat René Goscinny het scenario had geschreven. Iedereen kent deze grootheid van de humor wel van Lucky Luke en Asterix. Zijn humor is ongeëvenaard grappig en ook dit album stelt niet teleur. Het is grappig te zien dat iedereen die ook maar in de buurt komt van Spaghetti een ongeluk of bijna ongeluk krijgt. Zo valt een schilder van zijn steiger en blijft aan zijn kwast hangen terwijl hij zegt: ‘Gelukkig gebruik ik verf die vlug droogt!’



Het cartooneske tekenwerk is van Dino Attanasio. Hij is ook al een ouwe rot in het vak. Zijn eerste tekenwerk deed hij bij het tijdschrift Tintin eind jaren 40. Later ging hij samenwerken met Martin Lodewijk aan de Johnny Goodbye strips. Realistischer tekenwerk van hem was o.a. Bob Morane.

Ik vind dit een leuk album en ik ga zeker meer Spaghetti albums verzamelen.

---

Genre Humor
Links:
Spaghetti op youtube
Spaghetti op Catawiki
Spaghetti op stripinfo.be
René Goscinny op wikipedia
René Goscinny op de comiclopedia
Dino Attanasio op wikipedia
Dino Attanasio op de comiclopedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten