maandag 25 juli 2016

Trunk - De onbekende soldaat - een striprecensie


Zoals jullie misschien wel weten ben ik een groot Willem Ritstier bewonderaar. Het lijkt er op of deze schrijver bekwaam is in elk genre. Hij heeft lang samen gewerkt met tekenaar Minck Oosterveer en wat een tekenaar is dit, maar daar kom ik later op terug.


Trunk is een science fiction strip. Trunk is een ex-militair die privé-detective is geworden. Als hij de opdracht krijgt de zoon van Rose en Henry Glendup op te sporen gaat hij inlichtingen in winnen bij het leger en zijn voormalige strijdmakkers, aangezien de zoon van Glendup ook een militair is.

Het is een spannend verhaal dat de duisterste plaatsen laat zien. Trunk is een ruwe bolster blanke pit type wat in de verte wel wat doet denken aan Philip Marlowe (een Amerikaanse detectiveserie die liep van 1959 tot 1960 en werd voortgezet van 1983 tot 1986), maar misschien komt dat ook door de vertel stem. Trunk laat in een voice over weten wat zijn gedachten zijn. Dat vind ik wel zo zijn charme hebben. Hoewel het eind geen open eind is, laat het wel de mogelijkheid open voor een vervolg. Helaas is dat er nooit van gekomen.


Dan over het tekenwerk. Laat ik beginnen te zeggen dat ik Minck Oosterveer één van de beste tekenaars vind die Nederland ooit heeft gehad. Mijn eerste kennismaking met hem was door de Nicky Saxx strips (ook in samenwerking met Ritstier). Ik was gelijk gecharmeerd door hoe hij de lijnen met schwung op papier zette. Ook dit album stelt in dit opzicht niet teleur. De actie-scènes vliegen haast van het papier af. Daar waar de Nicky Saxx albums in zwart/wit zijn is dit album in kleur. Of in ‘sombere’ kleuren zou ik eigenlijk moeten zeggen en dat is zeer toepasselijk want Trunk bevindt zich niet in de meest vrolijke plaatsen (om een understatement te gebruiken).

Hoewel ik niet zo van de science fiction ben, met uitzondering van Doctor Who dan, vind ik dit, in dit genre, een erg goed album. Op de cover staat veelbelovend een 1 en ik zou het leuk vinden als er als nog een vervolg op kwam. Ik ben in dat deel voor meer vampiers. Maar ja, wie zou dat kunnen tekenen? Want helaas is Minck Oosterveer overleden.

---

Genre: Science Fiction, Detective
Links:
Willem Ritstier wikipedia
Willem Ritstier comiclopedia
Minck Oosterveer wikipedia
Minck Oosterveer comiclopedia
Trunk catawiki
Andere recensies van Trunk stripinfo.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten