dinsdag 30 augustus 2016

Kiki van Montparnasse - een striprecensie


Dit kloeke 408 pagina’s tellende boek is een biografie van Alice Prin of ook wel Kiki van Montparnasse genoemd. Haar levensverhaal wordt in chronologische volgorde verteld. Het verhaal begint dus als ze in geboren in 1901 werd. Ze was een onwettig kind en werd opgevoed door haar grootmoeder. Al vanaf haar veertiende poseerde ze, tegen de zin van haar moeder, naakt voor diverse beeldhouwers. Toen ze naar Parijs verhuisde en de muze werd van menig kunstenaar kreeg ze de bijnaam Kiki van Montparnasse.

Schrijver José-Louis Bocquet beschrijft Kiki als een levenslustig iemand die geliefd was bij vele kunstenaars. Het is duidelijk dat Bocquet zijn onderwerp goed heeft bestudeerd want het is niet alleen rozengeur en maneschijn wat de klok slaat. Hij schrijft ook over Kiki’s drugs en drankgebruik. Vroeger was de redenering dat je beter een hoer kon zijn dan een naaktmodel voor kunstenaars. Een hoer toonde immers haar blote gat niet aan de hele wereld. Kiki dacht daar duidelijk anders over, het was haar manier om onsterfelijk te worden. En dat is haar wel degelijk gelukt want wie kent niet de wereldberoemde foto van Kiki met blote rug waarop twee vioolsleutels zijn afgebeeld, gemaakt door Man Ray. Ik kende de foto al nog voor dat ik ooit nog maar van Kiki had gehoord.


De wat gestileerde zwart/wit tekeningen van Catel Muller zouden zo in de jaren 20 van de vorige eeuw gemaakt kunnen zijn, als je kijkt naar de hoekige manier waarop de lijnen zijn neer gezet. Toch, als je de foto’s van de kunstenaars er bij pakt, is iedereen duidelijk te herkennen. Ook de keuze voor zwart/wit zonder grijstonen spreken mij erg aan. Het wordt daardoor meer uitgesproken en geven een duidelijker beeld weer van hoe hard het leven toen soms kon zijn.

Al met al een prachtige biografie over een bijzondere vrouw die niet alleen niet misstaat in de boekenkast van een stripliefhebber, maar ook zeker zou passen in de boekenkast van een kunstliefhebber. Ook als je weinig kaas hebt gegeten van kunst is dat met dit boek geen probleem want achterin staan allemaal korte biografieën van alle kunstenaars die voorkomen in het verhaal.

---

Genre: Biografie
Links:
Kiki van Montparnasse catawiki
Kiki van Montparnasse stripinfo.be
Kiki de Montparnasse wikipedia
José-Louis Bocquet goodreads
Catel Muller comiclopedia


Geen opmerkingen:

Een reactie posten