vrijdag 3 maart 2017

Meccano de ruwe gids - een striprecensie


Meccano is een klein vorstendommetje aan de Middellandse Zee waar de rijken der aarde leven als personeel van de allerrijksten der aarde. Het leven wordt er beheerst door hebzucht, hedonisme en opportunisme. De ruwe gids geeft de lezer inzicht in de gebruiken van dit imaginaire stadstaatje, waar de overtreffende trap de norm is.


Deze zeer amusante grafische novelle is geschreven en getekend door Hanco Kolk. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik haal Hanco Kolk en Peter de Wit altijd door elkaar. Ik zag de twee voor het eerst in het tv programma ‘Wordt Vervolgd’ waar ze gezamenlijk een teken workshop gaven. Hoewel ik toch wat te oud was voor dit tv programma, sommige items vond ik toen al rond uit kinderachtig, vond ik die workshop toch wel leuk. Niet dat ik er beter ben door gaan tekenen hoor, ik kan nog steeds geen rechte lijn op papier zetten.
De samenwerking tussen de twee is zeker goed bevallen want ze maken al jaren de dagstrip Single samen. Kolk heeft een heel karakteristieke manier van tekenen, hij geeft een geheel eigen invulling aan het tekenen van een lijn. Zijn lijnen dansen over het papier, in ‘Meccano de Ruwe Gids’ nog meer zelfs dan in de Single dagstrip. Soms geven de lijnen alleen een indruk weer van het afgebeelde, de lijnen lijken mee te voeren op de emotie van wat er verteld wordt. Kolk heeft zijn tekenwerk tot de kunst verheven zonder dat het arty farty wordt.


Dan over naar de scenarist Hanco Kolk. Kolk slaagt er in om een serieus onderwerp op een ironische manier te vertellen. Het verhaal begint met een verkrachtte Miss, geen erg leuk onderwerp, maar het verhaal wordt zo absurdistisch dat ik er erg om heb moeten lachen.

---

Links:
Hanco Kolk catawiki
Hanco Kolk wikipedia
hanco Kolk comiclopedia
Andere Meccano striprecensies op stripinfo.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten