dinsdag 28 april 2015

Een onderzoek van Jan Karta - Der sturmAl eerder schreef ik een recensie over de deel één van ‚een onderzoek van Jan Karta’ Weimar. Bij deze bespreek ik het tweede en laatste deel ‚der sturm.’

Berlijn 27 januari 1933. Wanneer Karta rustig in bed een boek zit te lezen wordt er woest op de deur gebonkt. Een oude schoolvriend valt dood in zijn armen als hij open doet. Hij kan nog net de woorden ‚de Hollander… de Hollander zal…’ zeggen. Karta vindt een briefje met twee namen erop in zijn zak. Snel verstopt hij het en belt de politie. Hij vertrouwt de politie niet en verteld niet dat hij de dode kende. Hij wordt opgepakt en verhoord. Wanneer hij weer wordt vrijgelaten is hij vast besloten om er achter te komen wie zijn jeugdvriend heeft vermoord.

In 1933 is Hitler rijkskanselier van Duitsland en de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij heeft zijn tentakels uitgespreid over de politie en de pers. Niemand is te vertrouwen.

Ook dit deel is vakkundig geschreven door R. Dal Pra’. Het is een spannend verhaal en het geeft een goed sfeerbeeld weer van die tijd. De tekeningen zijn ook weer door R. Torti gemaakt. Bij het eerste deel vroeg ik mij al af waarom Torti Karta zo’n androgyne uiterlijk had gegeven. Bij het moment dat Karta een mooie jonge vrouw, die hem probeert te verleiden, in haar ondergoed op straat zet dacht ik: Karta is een homo. Wat zijn wantrouwen naar het gezag had verklaard. Maar later in het verhaal begint hij toch interesse te tonen in een andere mooie vrouw.

De Jan Karta strips kan ik iedereen aanraden.

---

Tags en links:
Detective
Jan Karta
Collectie Premiere
Torti, Rodolfo
Dal' Pra, Roberto
Dargaud

Geen opmerkingen:

Een reactie posten