vrijdag 24 juli 2015

Johan Pikbroek - De mirakelse kaper

Wie aan René Goscinny en Albert Uderzo denkt zegt meteen Asterix. Misschien denk je aan Hoempa Pa, maar maar weinigen weten dat de samenwerking van dit briljante duo begonnen is in 1952. Ze bedenken samen Jehan Pistolet, de avonturen van een kaper van de Franse koning in de 18e eeuw. Op 26 juni van 1952 gaat het eerste avontuur van Jehan Pistolet van start in La Libre Junior, het wekelijkse supplement voor de jeugd van de Belgische krant La Libre Belgique. Vanaf 28 januari 1960 wordt de strip gepubliceerd in het Franse weekblad Pilote. Tenslotte worden 1989 de eerste twee verhalen in albumvorm uitgegeven door uitgeverij Lefrancq. Nederland maakt voor het eerst kennis met Johan Pikbroek, zoals hij in ons land heet, in 1968 in het striptijdschrift Pep. Pas in 1998 kwam het eerste Johan Pikbroek album in ons land uit. Drie albums volgden waarvan het laatste in 2002 verscheen. In Frankrijk is er nog een vijfde verhaal. Deze is alleen in een integraal album verschenen en helaas nooit vertaalt in het Nederlands.

Zoals ik al zei gaat het over de jonge Johan Pikbroek. Hij werkt in een café. Hij leest veel boeken over piraten en het is zijn vurige wens om een kaper van de koning te worden. Wanneer hij weer eens bruut wordt behandeld door zijn baas is de maat vol. Hij gaat op zoek naar een schip en bemanning. De bemanning is snel gevonden en een goedkoop schip wordt ze ook in de schoot geworpen. Het is een wrak, maar Johan en zijn vrienden zijn vast besloten het schip zeewaardig te maken om later het ruime sop te kunnen kiezen. Wanneer Johan zich meld bij de poort van het paleis, om zijn diensten als kaper aan de koning aan te bieden, wordt hij uitgelachen en bruut weer de straat op geschopt. Als hij hoort dat piraat Groenbaard weer een schip van de koning heeft onderschept is hij vast besloten om hem gevangen te nemen en uit te leveren aan de koning.

Dit is zeker een leuk album. De onbeholpenheid van Pikbroek en zijn bemanning is erg grappig. Ik heb om vele grappen hard op moeten lachen. Deze serie is minstens net zo grappig als de Asterix verhalen.

Johan Pikbroek op youtube

---

Tags en links:
Piraten avontuur
Jehan Pistolet wikipedia
Albert Uderzo wikipedia
René Goscinny wikipedia
Johan Pikbroek (Matje Madeira)
Albert René uitgaven
Uderzo, Albert
Goscinny, René
Albert René uitgeverij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten