vrijdag 10 juli 2015

Pechvogel en de BCZ2In dit verhaal wordt er in een kluis ingebroken. Er wordt geld gestolen en een flesje met BCZ2. Dit is een gevaarlijk goedje. Het is een erg sterk gif. De boeven stelen Pechvogels pet en laten die achter op het plaats delict. Zo wordt Pechvogel de zondebok. Het kost hem veel moeite de politie te overtuigen van zijn onschuld. Wanneer de boeven merken dat ze een gevaarlijk goedje hebben gestolen eisen ze veel geld. Wordt hen dat niet gegeven dan strooien ze de BCZ2 uit over onschuldige burgers. Dit kan voor veel slachtoffers zorgen. Pechvogel laat het er niet bij zitten en gaat zelf achter de boeven aan. Wat hilarische scenes oplevert.

Het verhaal is van Jacques Acar. In 1962 begint hij met stripverhalen te schrijven. Hij bedenkt vele Rataplan-verhaaltjes voor Kuifje. Deze verschenen van 1961 tot 1967. Hiervoor kreeg hij echter nooit de credits. In 1962 schreef hij ‚Ton en Tinneke’ verhalen. Daarna werd hij vaste schrijver voor vele grote tekenaars. Hij schreef in totaal vijf ‚Pechvogel’ verhalen. In 1968 ging hij werken voor het Franse tijdschrift Record met het langlopende verhaal ‚Jim Steward’. Pas in 2006 verscheen dit verhaal in Frankrijk in album vorm. Helaas stierf hij nog voor zijn 40ste.

De tekeningen zijn van Arthur Berckmans. Hij tekende ook o.s. ‚Hansje’ en ‚Sammy’. ‚Pechvogel’ is zijn eerste strip die hij voor Kuifje tekende. Hij heeft ook zelf verhalen bedacht. In 1967 ging hij voor Robbedoes werken. Berck, zoals hij ook wel genoemd wordt, werd beïnvloed door Raymond Macherot (Chlorophyl) en André Franquin (Guust Flater). In 1973 was hij laureaat van de Pris Saint-Michel voor ‚Beste humoristische tekenaar’ en opnieuw in 1975 samen met Cauvin voor het beste humoristische stripverhaal ‚De lijfwachten zijn knetter. In 1979 ontving hij ook een Bronzen Adhemar voor zijn gehele oeuvre.

Ik vind dit album een leuke strip. Er komt veel slapstickhumor in voor. Ik heb enkele malen hard op moeten lachen. Ook de tekenstijl is leuk. Berck maar karikaturen van de personages.

---

Tags en links
Humor
Berck wikipedia
Jacques Acar wikipedia
Pechvogel
Favorietenreeks - 1e reeks - Lombard
Berckmans, Arthur (Berck, Arle)
Acar, Jacques
Lombard

Geen opmerkingen:

Een reactie posten