woensdag 19 augustus 2015

Ypres Memories

 

In deze strip staan twee verhalen. Beide verhalen spelen zich af in het Belgische Ieper ten tijde van de eerste wereldoorlog. Het eerste verhaal gaat over de Schotse Gordon. In 1914 vecht hij in de buurt van Ieper tegen de Duitsers. De Schotten zijn genoodzaakt zich terug te trekken. De gewonden moeten ze achter laten. Zijn neef Tim is daar één van. Verder vertelt dit verhaal over de verschrikkingen van de oorlog. De vreselijke man tot man gevechten en de eerste vliegtuigen.


Het tweede verhaal gaat over de Engelse Henry. Hij houdt een dagboek bij. Hierin vertelt hij over wat hij mee maakt. De legerleiding is niet zo happig op dagboeken. Hierin zouden militaire geheimen kunnen staan en per ongeluk in de handen van de Duitsers komen te vallen.


Zowel het verhaal als de tekeningen zijn van Philippe Glogowski. Het tweede verhaal in ‚Ypres Memories’ is al in 2000 in album vorm verschenen getiteld: ‚Henry’s dagboek (Ieper 1916-1918)’ Beide verhalen laten zich lezen als een documentaire. Er staan veel feiten in en ongetwijfeld zijn er waar gebeurde feiten in verwerkt. Dat vind ik altijd erg interessant. Maar omdat ik al heel veel strips, boeken, films en documentaires over de Eerste Wereldoorlog heb gelezen en gezien bevatte deze strip niets nieuws voor mij. Toch heb ik genoten van het prachtige tekenwerk van Glogowski.

Dit album is vooral een aanrader voor wie nog niet zo bekend is met WOI.
---

Tags en links:
Eerste Wereldoorlog, WWI WW1 WOI WO1
Philippe Glogowski wikipedia
Ypres Memories
History Collection
Glogowski, Philippe
TJ Editions

Geen opmerkingen:

Een reactie posten