woensdag 17 februari 2016

Fanfulla - een striprecensie


Het is 1527 en een bende landsknechten van Georg Frundsberg die heel Italië doorkruiste en alles op hun weg verbrandde staat voor de poorten van Rome. Fanfulla is een van die huurlingen die tegen de’ Medici vechten. Maar Fanfulla heeft wroeging voor alle zondes die hij heeft begaan en besluit het klooster in te gaan. Maar na twee jaar kruipt het bloed waar het niet gaan kan en besluit hij zijn wapens weer op te pakken om nogmaals tegen de Medici te vechten. Maar door verraad wordt hem het gevecht niet gemakkelijk gemaakt.

Het geslacht de’ Medici was een machtige en invloedrijke familie die als grondlegger van het internationale bankwezen gedurende de 15e eeuw op het gebied van kunst een toonaangevende rol speelde. De bekendste de’ Medici is toch wel Catharina de’ Medici die leefde van 1519 tot 1589. Zij schopte het tot koningin van Frankrijk. Ze was mogelijk de opdrachtgeefster tot de Bartholomeusnacht, de massale moordpartij op hugenoten en ze zou haar zwager, de troonopvolger, vergiftigd hebben. Verder introduceerde ze het parfum, de aardappel, chocola en de haute cuisine in Frankrijk. Maar haar zien we niet in dit verhaal, ook zien we Cosimo I de’ Medici, de eerste groothertog van Toscane die leefde van 1519 tot 1574, niet. Hoewel Fanfulla en zijn kornuiten toch tegen hem vochten.
Nee Hugo Pratt vertelt het kleine verhaal van de huurlingen die vochten tegen de’ Medici. En dat doet hij zoals alleen Pratt dat kan. Het is een spannend verhaal met een ruwe bolster blanke pit als held. Ook zit het vol actie, maar dat gaat niet ten koste van het verhaal, dat is zeer goed onderbouwd en er is ruimte genomen om de karakters hier en daar wat uit te diepen.

De zwart-wit tekeningen, ook door Hugo Pratt gemaakt, zijn prachtig. Ze lijken vlot op papier gezet te zijn en doen hier en daar wat schetsmatig aan. Het valt me op dat Pratt ervoor gekozen heeft om een antagonist op de cover te zetten in plaats van de protagonist. Misschien dacht Pratt of de uitgever dat een vrouw op de cover beter verkocht. Dat kan zijn, ik heb er in ieder geval geen moeite mee.

Ik vind dit album uit 1988 zeker een aanrader.

---

Tags en links:
Avonturen
Corto Maltese recensie
De macumba van gringo recensie
De ballade van de zilte zee recensie
In het teken van de steenbok recensie
Corto Maltese - De jeugd 1904-1905 recensie
Ten westen van Eden recensie
Fanfulla recensie
De man zonder geweten recensie
Advokaten in Dancalië recensie
De Kelten recensie
Onder een verre hemel recensie
Corto Maltese in Siberië recensie
Corto, altijd maar verder recensie
Fanfulla op Catawiki
Hugo Pratt op Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten