maandag 1 februari 2016

Omni - 20.000 millirem onder zee - een striprecensie


Omni is een ecologisch reddingsteam. ‚20.000 millirem onder zee’ is het relaas van een in de Tweede Wereldoorlog mislukte aanval op Japan, die veertig jaar later rampzalige gevolgen blijkt te hebben. Gelukkig zijn de medewerkers van Omni niet van plan te rusten voor het gevaar is afgewend.

Het verhaal is van Jan van Die en Wilbert Plijnaar. Ik vind het een leuk en zeer origineel verhaal wat niet alleen spannend is maar ook nog bij vlagen grappig. Zo is er een aap die voor de nodige humor zorgt. Dit album is uitgegeven in 1987, het jaar waarin er in West-Duitsland een grote rel ontstond rond het feit dat de overheid 3000 ton door Tsjernobyl radioactief besmette wei in stilte wilde transporteren naar Egypte. Het jaar daarvoor was er een ernstig ongeluk in de kerncentrale in Tsjernobyl geweest. Hoewel dit stripverhaal fictie is wordt er dus wel een hot item besproken; de zorgen om radioactiviteit.

Het puike tekenwerk is van Jan Bosschaert. Hij tekent mooie stereo typen; zo is er de mooie Pina, de nerdy Chips en de macho Cargo. Hij zorgt ook voor veel mooie gedetailleerde tekeningen, kijk maar naar de scenes die zich onder zee afspelen.

Ik vind dit een erg leuk album, jammer dat er maar één Omni album verschenen is.

---

Tags en links:
Misdaad Detective
20.000 millirem onder zee op Catawiki
Wilbert Plijnaar biografie
Jan Bosschaert wikipedia
Jan van Die wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten