vrijdag 12 februari 2016

Svoboda! - een striprecensieWanneer de Eerste Wereldoorlog in 1914 begint worden er in Oostenrijk-Hongarije soldaten geworven. Hoewel Jaroslav Chveïk niets ziet in een oorlog is hij toch aanwezig bij een van de bijeenkomsten waar soldaten geworven worden. Hij kan het niet laten om de draak te steken met degene die de wervingsspeech houdt. Hiervoor wordt hij gearresteerd en er wordt hem de keus voorgelegd tussen een celstraf of aanmelding bij het leger. Hij kiest voor het laatste. Eenmaal ingelijfd trekt hij met zijn goede vriend Josef Cerny, alias Pepa, ten strijde tegen de Russen.
Wanneer in 1917 de Russische revolutie uitbreekt maken Jaroslav, Pepa en vele andere soldaten daar gebruik van om te vertrekken naar Frankrijk om zich daar bij de geallieerden aan te sluiten. Zo hopen ze na de oorlog een onafhankelijk Tsjechië te kunnen vormen.
Maar niet alleen zij dromen van een eigen land, ook de Hongaren en de Slovaken dromen daarvan. Maar de reis verloopt niet zonder problemen want de Russen, die vrede hebben gesloten met de centrale mogendheden, voelen er niets voor om ze zonder pardon naar Frankrijk te laten afreizen, waar ze de wapens weer kunnen oppakken tegen Duitsland en Oostenrijk-Hongarije.

Dit prachtige tweeluik van uitgeverij Daedalus is van scenarist Christophe Goret, alias Kris, en tekenaar Jean Denis Pendanx. Kris laat een kant van de Eerste Wereldoorlog zien die ik nog niet kende. Ik vind het interessant te zien hoe de Russen eerst de vijand waren omdat ze bij de geallieerden hoorden en tijdens de Russische revolutie werden ze de vijand omdat zowel de Tsjechen als de Russen van kant waren gewisseld.
Kris springt moeiteloos in de tijd heen en weer. Ook leuk vind ik dat er een parallel wordt getrokken met de opkomst van Hitler, want ook de Tweede Wereldoorlog heeft zijn voetafdruk achtergelaten op het Tsjechische volk.

Het prachtige realistische tekenwerk is van Jean Denis Pendanx. Ook de sfeervolle inkleuring verdient een aparte vermelding.


---

Tags en links:
Eerste Wereldoorlog WOI WO1
Svoboda! op catawiki
Christophe Goret, alias Kris op wikipedia
Jean Denis Pendanx op wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten