vrijdag 18 maart 2016

De stroman - een striprecensie


Vincent heeft net zijn slag geslagen en scheurt nu in zijn Renault over de snelweg. Wanneer hij bij het tanken merkt dat hij zijn geld en papieren heeft vergeten wil de pomp bediende de politie bellen. Dat kan hij nu net niet hebben. Dan dient er zich een oude man aan die wel voor hem wil betalen in ruil voor een lift. Vincent heeft geen keus en neemt hem mee. Wat volgt is een road movie waarin Abel, zoals de oude man heet, vertelt over zijn tijd in de oorlog en zijn communistische verleden en stukje bij beetje moet Vincent prijs geven hoe hij in de penarie is geraakt en geen mogelijkheid ziet zich eruit te redden. Hoe moet dit aflopen?
‚De stroman’ is niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk een reis. Zowel Vincent als Abel moeten bedenken hoe ze hun leven verder willen leven.

Étienne Davodeau zorgde zowel voor het verhaal als de tekeningen van deze in 1996 uitgebrachte strip. Eerder al had hij de serie ‚De vrienden van Saltiel’ gemaakt. Dit jaar werkte hij mee aan de strip ‚La BD est Charlie’. Davodeau heeft sinds 1998 vele prijzen voor zijn werk mogen ontvangen. Dit jaar won hij nog twee prijzen waarvan één op het festival d’Angoulême. Hij zet met ‚De stroman’ een goed verhaal neer en de wat schetsmatige maar realistische tekeningen zijn ook prima getekend. Het enige minpunt aan dit album vind ik de titel. Het is wel de kern waarom het verhaal draait, maar het geeft ook veel van de plot weg. Maar daarvoor hoef je dit album niet te laten liggen. Ik vind dit album zeker een aanrader.

---

Tags en links:
Road strip
De stroman op youtube
Étienne Davodeau op Wikipedia
Étienne Davodeau op comiclopdia
Étienne Davodeau op Stripinfo.be
De stroman op Catawiki

Geen opmerkingen:

Een reactie posten