maandag 7 maart 2016

De woestijnschorpioenen - Advokaten in Dancalië - een striprecensie


Het vliegtuig van kapitein Koïnsky, van het Nijlleger, en zijn bemanning wordt gedwongen tot landen. Na dat ze zijn gevangen genomen door de Italianen weten ze te ontsnappen. Maar het vliegtuig waarmee ze ontsnappen begeeft het en ze moeten een noodlanding maken in de woestijn. Omdat een van de bemanningsleden een gebroken been heeft stuurt Koïnsky de andere twee bemanningsleden er op uit om hulp te halen. Maar zelf zit Koïnsky ook niet stil.

Zowel het verhaal als de tekeningen zijn van Hugo Pratt. Hij weet weer een meesterlijk verhaal neer te zetten. Wanneer Koïnsky in een Italiaans fort beland met een Italiaanse kapitein en dokter en een paar inboorlingen, die het fort moeten verdedigen, lopen de spanningen op. Kapitein Palchetti, een aan schizofrenie lijdende en fervent opera liefhebber werkt voortdurend op de zenuwen door veelvuldig in gezang uit te barsten. De discussies tussen de inheemse soldaten over de twijfel tussen trouw zijn aan de Italianen en deserteren leveren ook de nodige spanning op.
Zoals zoveel van Pratts verhalen gaat het om hoe de mensen met de situatie waarin ze geraakt zijn om gaan. Maar dat is niet het enige wat me aan Pratt’s strips boeit, ook het realistische tekenwerk spreekt mij aan.

---
Tags en links:
Oorlog
Corto Maltese recensie
De macumba van gringo recensie
De ballade van de zilte zee recensie
In het teken van de steenbok recensie
Corto Maltese - De jeugd 1904-1905 recensie
Ten westen van Eden recensie
Fanfulla recensie
De man zonder geweten recensie
Advokaten in Dancalië recensie
De Kelten recensie
Onder een verre hemel recensie
Corto Maltese in Siberië recensie
Corto, altijd maar verder recensie
Advokaten in Dancalië op catawiki
Hugo Pratt op wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten