maandag 18 juli 2016

Sherlock Holmes - De oude Russische dame - een striprecensie


In dit avontuur moeten Sherlock Holmes en Watson naar Rusland als schurk Orga, uit ‘De aluminium kruk’, op sterven lijkt te liggen. Natuurlijk krijgen ze het ook weer aan de stok met Raspoetin, geestelijk leidsman aan het hof van tsaar Nicolaas II van Rusland.


Zoals iedereen wel weet is Sherlock Holmes een creatie van sir Arthur Conan Doyle, maar dit verhaal is in zijn geheel verzonnen door scenarist Duchâteau. Het is niet echt nodig, maar het lijkt mij leuker als je ‘De aluminium kruk’ hebt gelezen voordat je aan dit verhaal begint. Er komen namelijk veel personages voorbij die een rol hebben gespeeld in dat album.
‘De oude Russische dame’ is een spannend verhaal wat draait om het feit aan welke kant Rusland zal staan als de Eerste Wereldoorlog uit zal breken. Ook voel je in dit verhaal mee met de bezorgdheid van de tsaren familie die niet alleen gaat over de dreiging van een oorlog, maar ook over de gezondheid van de zoon van de tsaar die aan hemofilie lijdt. Bloederziekte, zoals het ook wel genoemd wordt, betekend dat er een erfelijke stoornis is in de bloedstolling. Iemand die daar aan lijdt kan door een klein wondje dood bloeden.

 

Het realistische tekenwerk van Clair is zeer vakkundig gedaan. Hoewel hij niet mijn favoriete Sherlock Holmes tekenaar is vind ik het toch mooi getekend. De gezichtsuitdrukkingen en de omgeving zijn mooi getekend. Er zit ook veel dynamiek in de actie scenes.

Prima album, ik heb me er tenminste mee vermaakt.

----

Genre: Detective
Links:
De hond van de Baskervilles recensie 
De rode bloedzuiger recensie
Het gevlekte koord recensie
Jack the Ripper recensie
De reuze rat van de Sumatra recensie
De aluminium kruk recensie
Het teken van de vier recensie
De bloedige ster recensie 
Sherlock Holmes wikipedia
Arthur Conan Doyle wikipedia
Sherlock Holmes catawiki
Sherlock Holmes stripinfo.be
Collectie: detectivestrips stripinfo.be
Sherlock Holmes strips wikipedia
André-Paul Duchâteau wikipedia
André Duchâteau comiclopedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten