maandag 1 augustus 2016

Iznogoedh - Kalief in plaats van de Kalief? - een striprecensie


De ambitieuze Iznogoedh is grootvizier van een kalifaat. Hij is zo ambitieus dat hij Kalief wil worden in plaats van de heersende Kalief. Deze Kalief is een goedzak en heeft niet door dat Iznogoedh snode plannen heeft om hem van de troon te stoten.

De verhalen in dit album zijn bedacht door de legendarische Goscinny, ons allen wel bekend van Asterix en Lucky Luke. Zijn humor is ongeëvenaard en het spreekt voor zich dat ook dit album bol staat van de grappen. Zo worden, door speling van het lot, de snode plannen van Iznogoedh altijd op een grappige manier gedwarsboomd. Het leuke van deze reeks vind ik ook dat er nu eens een slechterik de hoofdpersoon is. Ook leuk is dat in een van de verhalen echt bestaande schurken uit het heden, verleden en de toekomst ten tonele worden gebracht.


De cartoonachtige tekeningen zijn van Tabary en met deze reeks was zijn werd hij in de stripwereld bekend. Het zou het belangrijkste wat hij getekend heeft zijn. Deze reeks, die begon in 1966, was niet zijn eerste samenwerking met Goscinny. In 1962 maakten ze samen al de ‘Les aventuresss du Calife Haroun el Poussah’ reeks, die voor het eerst werden gepubliceerd in Record. Dit was het begin van een lang lopende samenwerking. Na Goscinny’s dood in 1977 ging Tabary door met het maken van Iznogoedh strips.


Dit is het eerste album wat ik van deze serie lees en het zal ook zeker niet het laatste zijn. Ik vind dit een erge leuke strip.

---

Genre: Humor
Links:
Iznogoedh op catawiki
Iznogoedh op stripinfo.be
Jean Tabary op wikipedia
Jean Tabary op de comiclopedia
René Goscinny op wikipedia
René Goscinny op de comiclopedia

2 opmerkingen: