maandag 14 november 2016

Poolijs - een striprecensie


De kapitein van de Illivitsj Noerov gooit een lastig zootje ongeregelde gasten over boord zo het poolijs op. Onder hen waren een huurling, een wrede moordenaar, een losbandige Pool, een travestiet, een niet erg spraakzame en onheilspellende Mongool en tot slot een deserteur. Als ze bij eskimo’s onderdak zoeken horen ze van een sjamaan. Omdat deze sjamaan hen ten strengste afraadt om te gaan jagen lijkt het hen leuk om deze sjamaan eens een lesje te gaan leren. Maar is dat wel zo wijs?

Scenarist Sylvain Ricard schrijft een boeiend en origineel verhaal. Opvallend is dat hij eerst de antagonisten ten tonele voert en dat het vrij lang duurt voordat de protagonist verschijnt. De karakters van de barbaren worden erg goed uitgediept, mijn aversie tegen deze groep mannen nam toe naarmate het verhaal vorderde. Net toen ik dacht dat ik wist hoe het verhaal zou gaan eindigen kreeg het een verrassende wending.


Hoewel tekenaar Christophe Gaultier meer lijnen nodig heeft om zijn personages op papier te zetten doet zijn tekenwerk in de verte wel wat denken aan dat van Joann Sfar. De lijnen zijn even scherp op papier gezet. Gaultier brengt het geweld op een gruwelijke en bijna realistische wijze in beeld waardoor mijn aversie voor dit wrede gezelschap groeide naarmate het verhaal vorderde.

Dit album is een joint venture tussen uitgeverij Talent en Oog en Blik. Hoewel ik niet zo gecharmeerd ben van de strips die Talent uit heeft gebracht en ik niet zo heel erg bekend ben met de Oog en Blik uitgaven vind ik de strips die zijn uitgebracht onder de naam Toog erg goed. Al eerder las ik ‘De Priester’ en de ‘Professor Bell’ strips van Toog en dat was me al prima bevallen. Ik ga zeker op zoek naar meer strips van Toog.

---

Genre: Grafische Novelle
Links:
Christophe Gaultier wikipedia
Sylvain Ricard wikipedia
Christophe Gaultier comiclopedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten