donderdag 4 mei 2017

De laatste dagen van E.A. Poe - een Striprecensie


Zoals de titel al doet suggereren gaat deze strip over de laatste dagen van de beroemde dichter en schrijver Edgar Allen Poe. Poe stierf op 7 oktober 1849 onder mysterieuze omstandigheden in Baltimore. Twee weken daarvoor verdween hij en niemand die weet waar hij geweest is of wat hij in die tijd gedaan heeft.

Voor je deze strip gaat lezen zou je wat meer over Poe moeten weten. Poe was de man die een gehele nieuwe invulling gaf aan de term horror. Ook was hij de bedenker van een nieuw genre detective fictie toen hij ‘The murders in the Rue Morgue’ schreef. Veel van zijn verhalen zijn later verfilmd. In Dick Matena’s strip beland Poe in zijn eigen horrorverhalen.


De echte reden van zijn dood zijn altijd een bron van speculatie geweest. Sommigen zeggen dat hij gestorven is aan alcoholisme wat de verwarde staat waarin hij terug gevonden is kan verklaren. Hij kan een delirium hebben gehad. Andere theorieën zijn hondsdolheid, epilepsie en koolmonoxide vergiftiging. De diagnose die de doctoren in zijn tijd stelde was congestie van de hersenen. Dit is een plotselinge toeneming van het bloedvolume in de bloedvaten.

Leuk aan Matena’s strip is dat hij zichzelf een kleine rol toebedeeld in dit verhaal. Je zou kunnen gaan twijfelen aan de fictieve geestestoestand van Matena waardoor er een parallel kan getrokken worden tussen de schrijver / tekenaar van deze strip en de mentale toestand van Poe zelf. Zelf vind ik dit heel leuk gevonden.

Zowel het verhaal als de tekeningen zijn Matena op zijn best.

Links:
De laatste dagen van E.A. Poe Stripinfo.be
De laatste dagen van E.A. Poe Catawiki
Edgar Allan Poe Wikipedia
Dick Matena Wikipedia
Dick Matena Comiclopedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten