dinsdag 1 augustus 2017

Ugaki de samoerai - een Striprecensie


De meester van Ugaki de samoerai is vermoord en Ugaki is onderweg om hem te wreken, maar eerst moet hij er achter zien te komen wie hem vermoord heeft. Onderweg helpt hij anderen die in ruil beloven hem te helpen met zijn zoektocht naar de dader.

Robert Gigi, die zowel voor het verhaal als de tekeningen heeft gezorgd, heeft duidelijk gedegen onderzoek gedaan naar de Japanse geschiedenis. Hierbij, moet ik tot mijn spijt zeggen, is hij in de onderzoeksval getrapt. Het gevaar van te veel over je onderwerp weten is dat je verzand in het schrijven van bakken met tekst die uitweiden over van alles en nog wat wat niet echt belangrijk is voor het verhaal. Het vertraagd de loop van het verhaal alleen maar. Zo wordt uitgebreid verteld over een nachtwake die gehouden wordt. Op zich is de wake wel belangrijk voor het verhaal, maar het is naar mijn idee onnodig om 10 platen met uitgebreide dialogen te besteden aan wat er zoal op zo’n nachtwake verteld wordt.


Het verhaal begint wel veel belovend. Ugaki zoekt onderdak voor de nacht en klopt aan bij een verlaten huis. Hij valt in slaap en als hij wakker wordt wordt hij aangevallen door een vampier die hem bijt. Later blijkt dit een droom te zijn en de beet blijkt van een vos. Na dit voorval zet hij zijn zoektocht voort, maar toch blijf ik, te vergeefs, het hele verhaal door wachten tot dit voorval nog een staartje krijgt. Hoewel het einde van het verhaal me wel bevalt vind ik de reis er naar toe niet bevredigend. De gecreëerde situaties zijn interessant, maar de mensen die hij ontmoet worden onvoldoende uitgediept om het verhaal diepte te geven. Gigi had er voor kunnen kiezen om meer ruimte te geven aan actie scenes, dat had het verhaal meer vaart kunnen geven, maar hij heeft er voor gekozen om uitleg te geven in tekst en de actie te beperken tot enkele pagina’s. Jammer.

Het realistische tekenwerk is daarentegen prima gedaan. Gigi heeft oog voor detail wat vooral tot uiting komt in de kleding en uniformen.

Ugaki de Samoerai youtube recensie
Ugaki de samoerai op stripinfo.be
Ugaki de samoerai op catawiki
Robert Gigi op wikipedia
Robert Gigi op de comiclopedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten