vrijdag 1 december 2017

De Wurgsekte - een Striprecensie


De meeste mensen kennen het Engelse woord Thug, dat gewelddadige misdadiger betekend, wel. Maar deze strip gaat over de sekte uit India met dezelfde naam. Of het Engelse woord van deze sekte afkomstig is weet ik niet maar de leden van de Thugs waren zeker, als het niet meer is, even zo gewelddadig als de brute criminelen uit de gangsterfilms van veel later.


Zonder er heel uitgebreid over uit te wijden is de sekte ontstaan uit een legende. De voorouders van de Thugs hadden de Godin Kali geholpen een monster te verslaan door deze te wurgen. Kali beloonde ze door ze haar goddelijke bescherming toe te zeggen. Ze droeg ze op het gebruik van het reepje stof, waarmee het monster gewurgd was, aan hun kinderen te onderwijzen en elk slachtoffer dat ze op hun weg zond daarmee te wurgen. Maar zoals elke sekte hadden de aanhangers van Kali ook bepaalde regels en ceremoniële gebruiken. Zo was er een groepsleider die wurg expedities organiseerde en alleen tijdens deze expedities werden niets vermoedende reizigers, meestal kooplieden, gewurgd. Als ze niet op expeditie waren dan gedroegen de Thugs zich als gewone brave burgers. De Thugs gingen wel behoedzaam te werk als ze op wurgpad waren. Zo zorgden ze er wel voor dat ze geen Engelse kolonisten vermoorden want dat zou de kans dat ze gepakt zouden worden vergroten. Laat zich raden dat de lokale kooplieden maar wat graag blanke kolonisten in hun gezelschap hadden.


Als een inspecteur van de East India Company ontdekt dat Raven geld heeft verduisterd ziet hij zich genoodzaakt zich op een drastische manier te ontdoen van deze lastpak. Het geluk wil dat een bedelaar hem helpt bij het opruimen van het lijk en hem helpt te vluchten. Tegen een flinke portie geld natuurlijk, dat wel, het is zijn uitweg om uit zijn uitzichtloze positie te komen. Onderweg ziet Raven een processie voorbij komen waar een beeldschone vrouw in mee loopt. Dit is ook het moment dat we de goede kant van de in eerste instantie meedogenloze op geld beluste moordenaar zien. Als Raven hoort welk wreed lot deze vrouw is beschoren moet en zal hij haar redden. Laat zich raden dat hij zich hiermee veel problemen op de hals haalt. Om nog maar niet te spreken van de Thugs die nog op zijn pad zullen verschijnen.


Schrijver en tekenaar Guido Buzzelli vertelt met deze strip een interessant verhaal. Hij opent met een tijger die vertelt wat zijn geheim als professioneel jager is. Een les die Raven ter harte had moeten nemen, maar dat zou natuurlijk minder interessant zijn geweest voor het verloop van het verhaal. De realistische tekeningen zijn prachtig, ik kan niet anders zeggen.

De Wurgsekte uit de avonturier-reeks is kortom een aanrader.

De Wurgsekte op stripinfo.be
Guido Buzzelli op wikipedia
Guido Buzzelli op de comiclopedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten