vrijdag 11 december 2015

De onzichtbare man - een striprecensieEen professor in de natuurkunde heeft een zalfje gemaakt wat hem onzichtbaar maakt. Met die zalf probeert hij in de buurt te komen van zijn platonische jeugdliefde Beatrice, die inmiddels een beroemde danseres is geworden. Een vriendin van Beatrice, die Honingpotje wordt genoemd, betrapt hem bij het insmeren van de zalf. De altijd geile Honingpotje ontdekt dat de professor naakt is onder zijn zalfje. Hoewel hij helemaal onzichtbaar is kan Honingpotje hem gemakkelijk lokaliseren omdat hij zijn zalf gemengd heeft met karamel. Wanneer ze vrienden probeert te vertellen wat haar nu weer over komen is gelooft niemand haar. Het hele verhaal draait om het bewijs van zijn bestaan, maar de onzichtbare professor heeft zo zijn maniertjes om te voorkomen dat hij ontmaskert wordt. Dit levert hilarische taferelen, die vaak seksueel van aard zijn, op.

Zowel het verhaal als de tekeningen zijn van Milo Manara. Ik dacht dat Manara’s ‚De schakelaar’ grappig was, maar dit verhaal is nog vele malen grappiger. Niet alleen de interactie tussen de onzichtbare man en Honingpotje is grappig, maar ook het feit dat de decadente wereld van het ballet op de hak wordt genomen is leuk.
Spreekt voor zich dat ook dit album weer subliem is getekend door Manara.

Ik las ergens dat de vreemde personages en de eigenaardige sfeer in de verte doet denken aan Fellini-films. Zelf heb ik maar weinig Fellini films gezien en kan hierover dus niet oordelen, maar ik kan het me goed indenken want Fellini en Manara waren goede vrienden van elkaar.

Er is van dit album ook een 67 minuten durende tekenfilm gemaakt; ‚Le parfum de l’invisible’. Deze is nog te vinden op Youtube. Aangezien ik mijn Frans niet goed genoeg is heb ik hem niet helemaal gezien, maar zo op het eerste gezicht lijkt het mij dat de film de strip nauwkeurig volgt.

Ik heb de zwart/wit versie van deze in 1987 uitgebrachte strip gelezen, maar er is ook in 1992 een ingekleurde versie verschenen. En wie niet genoeg kan krijgen van ‚De onzichtbare man’ kan ‚De onzichtbare man 2’ aanschaffen. Opmerkelijk is dat de eerste druk van dit deel uit 1996 in kleur is verschenen en de herdruk uit 2007 zwart/wit is.

Maakt niet uit welke versie je leest het blijft een leuk album.

---

Tags en links
Erotisch Erotiek
De onzichtbare man recensie
De schakelaar recensie
De schakelaar 2 recensie
Vier vingers recensie
Milo Manara wikipedia
Honingpotje
Onzichtbare man, De
Zwarte reeks
Manara, Milo
Sombrero

Geen opmerkingen:

Een reactie posten