vrijdag 13 maart 2015

Een onderzoek van Jan Karta - WeimarDit keer bespreek ik de strip Een onderzoek van Jan Karta: Weimar van Dal Pra en Torti.
Jan Karta is een Duitse privé detective. Het verhaal speelt zich af in 1925. Duitsland heeft de eerste wereldoorlog verloren en gaat gebukt onder de herstelbetalingen. Hitler weet de massa flink op te ruien, maar is nog niet aan de macht. In Weimar krijgt Karta een opdracht van de jaloerse echtgenote van een staalmagnaat. Karta komt er achter dat de man vreemd gaat met een jonge man. Hiervan neemt hij foto’s die hij aan de echtgenote geeft. Wanneer de staalmagnaat dood onder een brug wordt gevonden en Karta er achter komt dat de man nooit getrouwd is geweest, ruikt hij onraad.
In dit verhaal wordt ruimschoots aandacht gegeven aan de opkomst van het nazisme. Aan het eind worden we gerust gesteld door het idee dat Hindenburg de verkiezingen heeft gewonnen. Maar wij weten nu dat dit een valse geruststelling is.

Weimar is een afgerond verhaal, maar in deel twee, der sturm, wordt er ongetwijfeld dieper op de opkomst van de nazi’s in gegaan. Maar dat album moet ik nog zien te vinden.

Hoewel zowel Dal Pra als Torti weinig ervaring hebben met het maken van strips weet Dal Pra toch een spannend verhaal neer te zetten en Torti kan tekenen dat is een ding wat zeker is. Hij heeft zich goed verdiept in de kledij en kapsels van die tijd. Er loopt zelfs een dagblad redacteur rond met een Hitler snorretje.

Ik ga zeker zoeken naar het tweede deel uit deze tweedelige serie.

Jan Karta Youtube

---

Tags en links:
Detective
Jan Karta
Collectie Premiere
Torti, Rodolfo
Dal' Pra, Roberto
Dargaud

Geen opmerkingen:

Een reactie posten