woensdag 11 maart 2015

Jane BondVan 1967 tot en met 1970 verschenen er in het weekblad Tina de verhalen van Jane Bond, geheim agente. In 1970 kwam er een bundeling met enkele Jane Bond verhalen uit.

Zoals je wel kunt raden is Jane Bond de vrouwelijke James Bond. De Jane Bond verhalen hebben veel gemeen met de James Bond films. Zo heeft Jane veel technische snufjes tot haar beschikking om de schurken te overmeesteren en zitten de verhalen boordevol actie. Wel vind ik de Jane Bond verhalen grappiger dan de James Bond films. Dat maakt het leuker.

In de bundeling van 1970 staan vier Jane Bond verhalen.
In verhaal één, ‚Het geheim van Kleintje’, moet Jane een ontvoerde geleerde zien te bevrijden.
Verhaal twee, ‚Wat voert de kreeft uit?’, gaat over de misdadiger Theodore Leopold, bijgenaamd de kreeft. Hij heeft een wapen waarmee hij alle oogsten op de hele wereld kan vernietigen. Hiermee chanteert hij diverse landen. Als deze landen hem geen grote som geld geven dreigt hij het wapen te gebruiken. Jane moet hem onschadelijk maken.
In verhaal drie, ‚Het goud van X 105’, moet Jane naar België om een vermist vliegtuig met goudstaven te zoeken.
Verhaal vier, ‚Jane en de schaduw’, gaat over een misdadiger die de grote stenen waterspuwers van alle beroemde Europese bouwwerken steelt. Jane gaat op onderzoek uit.

Helaas is mij onbekend wie de verhalen heeft geschreven. Ik zou graag nog meer van deze schrijver willen lezen. De verhalen zijn erg grappig. Zo is er een grote Sint Bernard die Kleintje heet en heeft Jane de meest fantastische wapens voor handen.
Het tekenwerk is van Michael Hubbard. Hij heeft een Amerikaanse stijl van tekenen die ik goed vind. Helaas laat de inkleuring soms wat te wensen over.

Jane Bond Youtube

---

Tags en links:
Spionnen Geheime agent
Jane Bond
Spaarnestad uitgaven
Hubbard, Michael (Mike)
De Spaarnestad
Tijdschriften Uitgevers Maatschappij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten