woensdag 29 april 2015

Afspraak in Nieuwpoort
Het is 1 november 1974, een oude man staat met zijn kleindochter bij de Ganzenpoot, de sluizen in Nieuwpoort. Het is een oorlogsveteraan van de eerste wereldoorlog. Hij blikt terug op de tijd dat hij heeft gevochten in de eerste wereldoorlog. Het verhaal begint met drie soldaten, een Franse, een Belgische en een Engelse. Ze besluiten elkaar in 1924 weer te zien bij de sluizen. Aan de hand van de oude man, waarvan aan het begin van dit verhaal nog niet duidelijk is welke van de drie soldaten hij is, worden de levensgeschiedenissen van de drie soldaten verteld.

Zowel het scenario als de tekeningen zijn van Ivan Petrus Adriaenssens. Ik moet zeggen dat het verhaal mij zo heeft ontroerd dat ik er een brok van in mijn keel kreeg. Ik heb zelden zo’n goede strip gelezen. Alle verschrikkingen van de oorlog komen aan bod. Adriaenssens weet zich goed in te leven in de personages. Het verhaal is op ware gebeurtenissen gebaseerd, misschien vind ik het daarom zo aangrijpend. De hoofdrolspelers hebben echt bestaan. Deze strip, of misschien moet ik het een grafische novelle noemen, geeft aan dat het belangrijk is de oorlogsslachtoffers niet te vergeten. We mogen de verschrikkingen van deze oorlog nooit vergeten, opdat er nooit meer zoiets zal gebeuren.
Het tekenwerk is vrij realistisch en vooral de gebouwen en omgeving zijn subliem getekend. De personages zijn soms wat schetsmatig getekend. De gezichten zijn soms wat naïef getekend. Ook de inkleuring verdient een pluim. De scenes zijn meestal zwart/wit of zwart/okerkleurig. Alleen voor geweervuur en explosies is kleur gebruikt. Dit maakt de inpakt ervan groter. Briljant gedaan.

Ik vind dit een super goed album, een aanrader.

---

Tags en links:
WWI WOI WO1 WW1 Biografische roman Grafische novelle Oorlog
Afspraak in Nieuwpoort
Lannoo
Lannoo uitgaven HC
Adriaenssens, Ivan (Ivan Petrus)
Eerste Wereldoorlog
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten