vrijdag 1 mei 2015

Lucky Luke - De bende van Joss JamonHet is al weer heel lang geleden dat ik weer eens een Lucky Luke album heb gelezen. Hoewel er toch heel wat in mijn kast staan. Helaas ben ik nog lang niet compleet. Het eerste nummer wat in mijn kast staat is ‚De bende van Joss Jamon’.

In dit album denken de bewoners van Los Palitos City dat Lucky Luke bij een bende bandieten hoort die flink heeft huis gehouden in het stadje. Ze willen hem opknopen. Luke belooft de bandieten op te sporen en terug te brengen naar Los Palitos City voor berechting. Ondertussen hebben de bandieten, onder leiding van Joss Jamon, zich gevestigd in Frontier City. Jamon en zijn bende besluiten daar een tijdje te blijven. Ze nemen met geweld het café en de winkels over. Joss Jamon stelt een bendelid aan als sheriff en stelt zichzelf verkiesbaar voor burgemeester. Niemand durft er tegen in te gaan. Maar er komt verandering in als Lucky Luke arriveert. Luke stelt zichzelf verkiesbaar, maar niemand durft op hem te stemmen. Het wordt nog een hele toer om Jamon en zijn bende op te pakken en terug te brengen naar Los Palitos City. Maar zoals altijd is Lucky Luke wel de aangewezen man om die taak te volbrengen.

De eerste acht Lucky Luke albums zijn getekend en geschreven door Morris. Later nam Goscinny het schrijfwerk voor zijn rekening. We kennen hem natuurlijk allemaal als de schrijver van Asterix. ‚De bende van Joss Jamon’ is het derde Lucky Luke album dat hij schrijft. En dat doet hij met verve. Zijn gevoel voor humor is duidelijk aanwezig. Er zijn mensen die het schrijfwerk van Morris beter vinden dan dat van Goscinny, maar ik geef de voorkeur aan Goscinny. Ik heb ook besloten alleen de Lucky Luke’s die hij heeft geschreven te gaan verzamelen.

Het tekenwerk van Morris is weer subliem. Er zitten weer een heleboel grappige karikaturen bij. En laat hij op pagina 28 Robert Mitchum een hele kleine bijrol spelen.

Weer een zeer leuke strip.

---

Tags en links:
Humor
Lucky Luke
Dupuis uitgaven
Bevere, Maurice de (Morris)
Goscinny, René
Dupuis
Geen opmerkingen:

Een reactie posten