vrijdag 22 april 2016

De man van Zoeloeland - een striprecensie


Deze strip gaat over de slag bij Rorke’s Drift, in Afrika, op 22 januari 1879. De Duitse Reich is wapensmokkelaar en heeft wapens geleverd aan de Zoeloes. De Zoeloes en de Britten die hun land bezet houden leven op gespannen voet met elkaar. De Zoeloes zijn een krijgslustig volkje en een oorlog kan dan ook niet uit blijven. De jonge mannen mogen pas huwen als hun speer ‘gewassen is in bloed’. Dus veel jonge krijgers staan te popelen om de strijd met de onderdrukker aan te gaan. Ze raden Reich dan ook aan om zich uit de voeten te maken, want weldra zijn alle blanken persona non grata en zullen ze worden gedood. Reichs paard en wagen belanden in de rivier nog voor hij zichzelf in veiligheid heeft kunnen stellen. Te voet weet hij het Britse fort bij Rorke’s Drift te bereiken. Hoewel hij weet dat hij daar gevangen zal worden genomen en hoogst waarschijnlijk zal eindigen aan de strop heeft hij geen keus. Hij waarschuwt de legerleiding voor de Zoeloes die op komst zijn, maar de Britten luisteren niet naar hem. Maar weldra zien ze duizenden Zoeloes gewapend met speren aan de horizon. Al snel vluchten de inboorlingen die in dienst zijn van het Britse leger en laten 80 man achter om het op te nemen tegen ongeveer 4 à 5000 Zoeloes.
Hoewel de Zoeloes beschikten over een groot aantal buitgemaakte geweren waren deze ondergeschikt aan de Britse Martini-Henry-geweren.


Wie de geschiedenis kent weet de uitslag van dit bloedige gevecht, want, hoewel Reich een fictief personage is, is dit een slag die echt gestreden is.

Zowel het verhaal als de tekeningen zijn van Gino d' Antonio. Het verhaal is vlot en spannend verteld en de tekeningen zijn met vlotte lijnen op papier gezet. Aan het stripverhaal gaan twee pagina’s uitleg over de slag vooraf. Dat vind ik zelf altijd wel interessant, maar het verhaal is ook goed te volgen zonder deze gelezen te hebben.

Ik vind dit een prima actie strip en het waar gebeurde aspect spreekt mij erg aan.

---

Genre: Avonturen strip, Oorlog
Links:
De man van Zoeloeland op youtube
De man van Zoeloeland op catawiki
De man van Zoeloeland op stripinfo.be
Gino D'Antonio op wikipedia
Gino d' Antonio op de comiclopedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten