maandag 31 oktober 2016

Cannon 1 - een striprecensie


Cannon is vroeger zo grondig gebrainwasht door de communisten dat hij geen pijn meer voelt. Ook hebben ze hem zo getraind dat hij onkwetsbaar lijkt zo is hij een perfecte sovjet spion geworden. Eenmaal terug in de VS wordt hij gevangen genomen en terug gebrainwasht, maar het lukt ze niet om zijn ongevoeligheid ongedaan te maken. De Amerikaanse geheime dienst ziet dit alleen maar als een plus en Cannon gaat voor ze werken. Hij wordt op diverse missies gestuurd en heeft maar een echte geduchte vijand en dat is de Chinese madam Toy. Waar Cannon de beste geheim agent van Amerika is is madam Toy de beste van China.

Als Wallace Wood dit verhaal in 1981 schrijft draait de James Bond film ‘For your eyes only’ in de bioscoop. Deze film, met Roger Moore in de rol van de beroemdste geheim agent ooit, is dan al de 13 e James Bond film. De James Bond aflevering ‘Casino Royale’ uit de tv serie Climax! uit 1954 niet mee gerekend. Hoewel ‘For your eyes only’ niet zoveel opbracht als ‘Moonraker’ uit 1979 was James Bond toch nog ongekend populair. Het is dus niet zo vreemd dat er vraag was naar strips met een geheim agent in de hoofdrol. Maar Wallace Wood maakte er wel zijn eigen geheim agent van. Zo is Cannon serieuzer en gewelddadiger in deze strip reeks van drie delen. Maar het geweld wordt altijd gerechtvaardigd. Ook vrouwen worden bij deze scenes niet gespaard. Madam Toy weet, hoewel ze vrijwel altijd schaars gekleed is, wat vechten is.


Dat brengt mij bij het tekenwerk van Wallace Wood. Wie de ‘Doortje Stoot’ strips kent weet dat hij een voorliefde heeft voor mooie vrouwen, maar hoewel de mannen minder schaars gekleed door het verhaal denderen zijn die toch ook mooi getekend. Wood maakt goed gebruik van zwart/wit en enkele grijstonen door middel van rasters.

Mijn eindconclusie is dat dit een album is met een goed verhaal dat met vaart wordt verteld en ondersteund wordt door prachtige tekeningen. Wel moet ik de fanatieke feministen waarschuwen dat het naakt, hoewel mooi in beeld gebracht, niet altijd functioneel is.

----

Genre: spionage
Links:
Weird Fantasy striprecensie
Doortje Stoot striprecensie
Wallace Wood wikipedia
Wallace Wood comiclopedia
Cannon stripinfo.be
Cannon catawiki

Geen opmerkingen:

Een reactie posten