woensdag 22 april 2015

De oorlog van de Lulu’s - 1914 het weeshuisVorig jaar was het honderd jaar geleden dat de eerste wereldoorlog begon. Voor deze oorlog heb ik altijd al speciale belangstelling gehad. De onzinnigheid van deze oorlog fascineert me mateloos. Veel stripmakers grepen dat jaar aan om een strip uit te brengen met het thema eerste wereldoorlog. Één daarvan ga ik nu bespreken: De oorlog van de Lulu’s: 1914 het weeshuis. Het is het eerste deel van wat waarschijnlijk een vierdelige serie gaat worden.

Het gaat over vier jongens die in een weeshuis wonen. De jongens heten Ludwig, Lucas, Lucien en Luigi. In het weeshuis staan ze bekend als de Lulu’s. Het zijn nog al een stelletje belhamels die er vaak tussenuit knijpen om in het bos te spelen. Dat doen ze ook in de zomer van 1914. Ze trekken het bos in om een boomhut te maken. Wanneer bij het uitbreken van de oorlog het weeshuis geëvacueerd moet worden zijn ze ook in het bos. Bij het overhaaste vertrek missen ze de jongens niet. Wanneer ze terug komen in het weeshuis is alles verlaten. Wanneer ze ontdekken dat het oorlog is en ze zijn achter gelaten nemen ze proviand uit het dorp mee naar hun boomhut en besluiten dat ze daar het veiligst zijn. Wanneer een meisje, dat Lucy heet, zich aandient wordt deze al snel in de groep opgenomen.

Het scenario is van Régis Hautière. Hij kan zich goed in de kinderen inleven. Hoewel het geen verhaal is om te lachen beschrijft hij toch grappige dingen die de kinderen bezich houden. Zo beweert Lucas dat God een spook is en zoeken de jongens een verklaring voor het kanonnen gebulder wat ze horen in het bos. Ze denken dat het onweer is hoewel het niet bewolkt is. Zo komt er toch een grappig gesprek op gang. Ook vraag ik mij constant af hoe het verhaal zich verder gaat ontwikkelen

Vincent Lemaire, alias Hardoc, heeft een zwierige tekenstijl. Ik vind het erg goed getekend. Ook de inkleuring verdient een aparte vermelding. De warme tinten van de zomer, de rode tinten in het bombardement en de koele blauw en grijstinten van de winter zijn prachtig.

Ik vind het een prachtige serie. Er zijn op dit moment twee albums verschenen.

De oorlog van de Lulu's op Youtube

---

Tags en links:
Oorlog WWI WOI WO1 WW1
Oorlog van de Lulu's, De
Casterman uitgaven
Lemaire, Vincent (Hardoc)
Hautière, Régis
Casterman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten