maandag 14 maart 2016

The crypt of terror 1 - een striprecensie


Deze comic bevat vier korte verhalen: ‘Upon reflection’ gaat over een klein stadje waar een weerwolf huis houdt en de inwoners die hem bevechten, in ‘Blind Alleys’ nemen de blinde bewoners van een tehuis wraak op hun wrede directeur, ‘Success story’ gaat over een man die voortdurend gekleineerd wordt door zijn vrouw en haar ouders en in ‘The witch’s cauldron!’ trouwt Tony Barrett met een lelijke maar steen rijke weduwe.

Alle verhalen, geschreven door Al Feldstein, zijn kenmerkend voor de pulp comics die in de jaren 50 in Amerika gepubliceerd werden. Het zijn eigenlijk gewone verhalen die om zijn gevormd tot strip verhaal, maar zonder de illustraties is het ook goed te lezen. De personages gebruiken spreektaal, ik kan me voorstellen dat daar in de jaren 50 nogal wat protest tegen was. Er werd sowieso luid door de gevestigde orde geprotesteerd als het om comics ging. Feldstein begon zijn carrière bij EC comics en ging later voor Mad werken. In 2003 werd hij opgenomen in de Will Eisner Award Hall of Fame en in 2011 ontving hij de Bram Stoker Award for lifetime achievement van de Horror Writers Association. In 2014 is hij overleden.

Het realistische tekenwerk van Jack Davis, George Evans, Graham Ingels en Joe Orlando hebben de typisch EC comicsstijl die zo kenmerkend is voor Amerikaanse horror comics.

Oorspronkelijk heette EC comics Educational Comics, maar toen ze samen gingen met DC comics wijzigde de koers van het bedrijf. Ze gingen zich voornamelijk richten op horror, suspense, science fiction en crime fiction.

Als je van pulp horror houdt is deze comic zeker een aanrader.

---

Tags en links:
Horror
The crypt of terror op Catawiki
Al Feldstein op Wikipedia
EC Comics op Wikipedia
Jack Davis op Wikipedia
George Evans op Wikipedia
Graham Ingels op Wikipedia
Joe Orlando op Wikipdia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten