woensdag 6 januari 2016

Sherlock Holmes - Het gevlekte koord - een striprecensie


Deze strip uit de collectie detective strips bevat twee verhalen. In het eerste verhaal, ‚Het gevlekte koord’, komt Hélène Stoner Sherlock Holmes in huren om dat ze bang is dat ze vermoord gaat worden. Ze slaapt namelijk in de kamer van haar inmiddels gestorven zuster. Aangezien deze op mysterieuze wijze, vlak voor haar huwelijk, de dood vond denkt Hélène dat ze hetzelfde lot zal ondergaan aangezien ze zelf ook op het punt staat te gaan trouwen.
Dit korte eerste verhaal vind ik zeer vermakelijk, hoewel het niet zozeer gaat om wie de moord heeft gepleegd dan wel om hoe deze is gepleegd.

Het tweede verhaal, ‚De fantastische Baron Maupertuis’, vind ik een leuker verhaal. Holmes wordt uitgedaagd door Baron Maupertuis. Deze baron beloofd drie bloedige moorden te gaan plegen. Het is aan Sherlock Holmes en Watson hem te stoppen.
Dit verhaal is spannend en heeft een verrassende ontknoping.

Ik vind de twee verhalen van de beroemde Arthur Conan Doyle erg goed omgevormd tot stripverhaal. We hebben André Duchâteau daarvoor te danken.
Het tekenwerk is van Luc van Linthout en Yves Magne. Ik weet niet precies wie wat getekend heeft, maar Sherlock Holms’ gezicht is in het tweede verhaal anders getekend dan in het eerste. Hoewel halverwege het tweede verhaal, vanaf pagina 42, het gezicht weer wordt getekend als in het eerste verhaal. Een klein minpuntje in deze over het algemeen goed getekende strip.

Ik beschouw deze Sherlock Holmes strip als één van de betere Sherlock Holmes strips.

----

Tags en links:
Detective
De hond van de Baskervilles recensie 
De rode bloedzuiger recensie
Het gevlekte koord recensie
Jack the Ripper recensie
De reuze rat van de Sumatra recensie
De aluminium kruk recensie
Het teken van de vier recensie
De bloedige ster recensie 
Sherlock Holmes
Collectie Detectivestrips
Linthout, Luc van (Stibane, Gutsy)
Magne, Yves
Doyle, Arthur Conan [naar]
Duchâteau, André (André-Paul Duchâteau, M. Vasseur, Miche...)
André-Paul Duchâteau wikipedia
Arthur Conan Doyle wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten