maandag 11 april 2016

Onder een verre hemel - een striprecensie


De broers Pietro en Luca houden van dezelfde vrouw. Deze vrouw verbreekt de verloving met Pietro en kiest voor Luca.

Je zou verwachten dat dit een verhaal over jaloezie en ontrouw zou gaan, maar dit is niet het geval. Pietro is vol begrip en zet zijn eigen geluk opzij en wenst het paar het beste. Dit zou het einde van het verhaal kunnen zijn ware het niet dat dit verhaal zich afspeelt in de tweede wereldoorlog en de beide broers dienst doen in het Italiaanse leger en moeten vechten in Afrika. Pratt, die voor zowel het verhaal als de tekeningen heeft gezorgd, weet een kant van de oorlog te belichten die je niet vaak ziet in strips, boeken en films. Dit is de kant van de Italianen, die toch de slechteriken waren in deze oorlog. We zien dat Pietro vlak voor de oorlog bevriend is met een Engelse militair. Door de oorlog worden ze vijanden tegen wil en dank.

Doordat Pratt het karakter van Pietro helemaal uitdiept krijgt het verhaal een extra dimensie. Het liefdesverhaal, de vriendschap met de Engelse militair en de oorlog komen op het eind bij elkaar en krijgen een diepere betekenis. Pratt zorgt ervoor dat er voor de lezer nog wat te interpreteren over blijft. Hij kauwt niet alles voor. Dat vind ik zo bewonderenswaardig aan Pratt. Mijn interpretatie van dit verhaal is dat er geen goed en slecht bestaat, er is alleen menselijkheid.

Prachtig album, zeker een aanrader. Hoewel ik denk dat het wat minder geschikt is voor te jonge lezertjes. Ik denk dat veel kinderen de diepere laag in deze strip niet zullen zien.

Corto Maltese recensie
De macumba van gringo recensie
De ballade van de zilte zee recensie
In het teken van de steenbok recensie
Corto Maltese - De jeugd 1904-1905 recensie
Ten westen van Eden recensie
Fanfulla recensie
De man zonder geweten recensie
Advokaten in Dancalië recensie
De Kelten recensie
Onder een verre hemel recensie
Corto Maltese in Siberië recensie
Corto, altijd maar verder recensie
Onder een verre hemel op Catawiki
Onder een verre hemel op Stripinfo.be
Hugo Pratt op Wikipedia
Hugo Pratt op de Comiclopedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten