maandag 10 augustus 2015

Blake en Mortimer - Het geheim van de zwaardvis

 

Dit is het eerste Blake & Mortimer verhaal dat Edgar P. Jacobs heeft gemaakt.

Er heerst over heel de wereld onrust. De ene conferentie volgt na de andere en er worden allerhande verdragen afgesloten. In het Gele rijk, het hart van Azië, worden voorbereidingen om de wreedste en grootste oorlog van alle tijden te voeren getroffen. In opdracht van de keizer van het Gele rijk worden alle belangrijke steden over de hele wereld plat gebombardeerd.
Professor Mortimer is bezig met het ontwikkelen van een geheim wapen wat het Gele rijk in één klap kan vernietigen. Maar hij is niet op tijd klaar. Nog voor het Gele leger, onder leiding van kolonel Olrik, de militaire basis bereikt vluchten Mortimer en de militairen de basis. Kapitein Blake geeft de opdracht om de basis te vernietigen. Zo kunnen de Gelen geen gebruik maken van de plannen voor het geheime wapen. Blake en Mortimer nemen de plannen op hun vlucht mee. De jacht op hen wordt geopend. Lukt het Blake en Mortimer de plannen veilig te stellen? Lukt het Mortimer het futuristische vliegtuig; de zwaardvis, op tijd af te hebben om zo de wereld te bevrijden van de tirannie van de Gelen?

Dit verhaal, geschreven en getekend door Edgar P. Jacobs, is voor het eerst gepubliceerd in 1948 in het tijdschrift Kuifje. Het ademt echt de koude oorlog sfeer uit. Men dacht dat een derde wereldoorlog er zo uit zou zien. Als je deze strip nu leest kun je het opvatten als kritiek op hoe het er nu aan toe gaat in China. Maar in 1948 was de Chinese dreiging nog niet zo groot. Het was in de tweede wereldoorlog bezet geweest door Japan en daarna verwikkeld in een burgeroorlog. China was dus vooral met zichzelf bezig op dat moment. Opmerkelijk dus dat Jacobs juist China koos als vijand.

Hoewel science-fiction, afgezien van Doctor Who, mij niet zo aanspreekt vind ik dit toch een heel spannend verhaal. Ik heb het dan ook met veel plezier gelezen. Het verhaal zou zeker ook een geslaagde actiefilm kunnen zijn.

Wie meer Blake & Mortimer strips heeft gelezen weet dat Olrik hun vast vijand is. Het was in veel strips uit die tijd het geval dat steeds dezelfde vijand verslagen moest worden. Op zich kan dit een leuk gegeven zijn, hoewel is soms vind dat Olrik er een beetje met de haren bij gesleept wordt. Op pagina 57 van deel twee (het laatste deel) vind ik dat het geval. Ook bij het einde heb ik een beetje mijn vraagtekens. Maat ik wil niet te veel verklappen. Misschien zaten er in het oorspronkelijke verhaal meer scenes die het einde zouden verklaren. En zijn die scenes later geschrapt omdat het verhaal anders te lang zou worden.

Ondanks dat alles heb ik mij prima vermaakt met het lezen ervan.

---

Tags en links
Oorlog Science Fiction SciFi
Blake en Mortimer - Het geheim van de zwaardvis recensie
Blake en Mortimer - Het geheim van de grote pyramide recensie
Blake en Mortimer - Het gele teken recensie
Blake en Mortimer - Het raadsel van Atlantis recensie
Blake en Mortimer - S.O.S. Meteoren recensie
Blake en Mortimer - De valstrik recensie
Blake en Mortimer - Het halssnoer van de koningin recensie 
Blake en Mortimer - De 3 formules van professor Sato recensie 
Blake en Mortimer - De zaak Francis Blake recensie 
Blake en Mortimer - Het Voronov-complot recensie 
Blake en Mortimer wikipedia
Edgar P. Jacobs wikipedia
Blake en Mortimer
Lombard uitgaven
Jacobs, Edgar Pierre
Lombard

Geen opmerkingen:

Een reactie posten